Käsinkirjoittaja ja kasin kirjoittaja


Jo jonkin aikaa ehdin miettiä nimeä tälle alkavalle blogille. Se löytyi tietenkin niin läheltä, etten ollut huomatakaan sitä. Minä olen niitä ihmisiä, jotka joka päivä kirjoittavat monen monta sivua käsin. Ensin aamusivuja, sitten tilanteen mukaan muita ajatuksia ja muistiinpanoja, työpäivän aikana sivutolkulla muistiinpanoja ja yhteenvetoja, illalla... Totta kai tämä on Käsinkirjoittajan blogi.

Aion jakaa täällä ajatuksiani käsin kirjoittamisesta (ja väkisinkin varmaan jostain muustakin). Itselleni kuitenkin päiväkirjan kirjoittaminen, sivu kerrallaan yhden jos toisenkin kirjan läpi uurastaen, on ollut yksi elämän kantava voimavara, ja tiedän että meitä hiljaisia kirjoittajia on monia muitakin. Minulle kirjoittaminen on ollut se keino jonka avulla on ylitetty monta pahaa paikkaa, ja haluan puhua tämän itsenäisen, ehkä vähän yksinäisenkin asioitten käsittelytavan puolesta. Kaikille some ei niin erityisen hyvin sovi, toiset meistä ovat luontojaan varautuneempia ja haluavat tietää kuka omia kirjoituksia lukee, jos kukaan. Hyvä niin, minäkin olen vähän sellainen siili. Tosin itse olen saanut tästä kaikesta kynänkäytöstä myös enemmän tai vähemmän kroonisen jännetuppitulehduksen, niin että kaikilla asioilla on tosiaan puolensa. Uskon kuitenkin siihen, mihin kasvava määrä tutkimuksiakin jo viittaa: käsin kirjoittaessa asioita tulee prosessoineeksi toisella tavalla kuin tässä läppärin ääressä.

Lisäksi käsin kirjoittaminen on tyylikästä.

Mitä tyylikkyyteen ja joka asian ääressä herkästi nousevaan rimaan tulee, Blogger auttoi minua arvaamattomalla tavalla. Käsin kirjoittajasta tuli Bloggerin ääkköskäsittelyssä saman tien kasin kirjoittaja. Se sopii. Täällä, kuten niissä kaikissa muisti- ja päiväkirjoissanikin asioiden käsitteleminen ja käsittäminen on minulle monin verroin tärkeämpää kuin tekstien hiominen. Muitakin haluaisin kutsua juuri paineettomaan kirjoittamiseen. Haluan jakaa iloni sellaisesta kirjoittamisesta, joka ei ole pilkunviilausta eikä kilpakirjoitusta, vaan arkista joka päivän kirjoittamista, muistikirjoittamista, etsivää ja tutkivaa kirjoittamista. Sieltä ja täältä on kertynyt mukaan myös tapoja, joilla omaa kirjoittamistaan ja sen tuottamaa iloa ja oivallusta voi syventää - näitäkin ajattelin laittaa täällä eteenpäin.











Kommentit

  1. Onneksi olkoon Liisa uuden ja hienon blogisi johdosta! Ensimmäinen kommentti katosi bittiavaruuteen, mutta se johtui kyllä ihan itsestäni. Käsin kirjoittaminen on ihanaa ja luovaa. Aamusivut ovat olleet minulle melkeinpä maaginen väline omalla kirjoittajan tielläni - minä todella uskon käsin kirjoittamisen voimaan. Olisi mielenkiintoista tutkia varmaan enemmänkin käsin kirjoittamista, sillä nyt voi todella vertailla kahta hyvin erilaista kirjoittamistapaa, käsin ja koneella kirjoittamista. En ole muuten koskaan kärsinyt käsivaivoista kirjoittamisen vuoksi, mutta se saattaa johtua oudosta vasenkätisen tavasta pidellä kynää, jonka jouduin opettelemaan koulussa. Jään odottelemaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa! Ihanaa nähdä sinut täällä! Aamusivuja minäkin olen kirjoittanut - mitenköhän monta vuotta? Pitäisikin laittaa perusohje tänne, sillä aina vain on ihmisiä, jotka eivät tästä menetelmästä tiedä.
      Ne käsivaivat. Entisaikaisessa työssäni jouduin kirjoittamaan aivan järkyttäviä määriä päivittäin, käsin kaikki, ja tämä oli samaa aikaa kun lapset olivat pieniä ja hartiat aina ihan kaameassa jumissa. Nämä kaksi asiaa yhdessä saivat aikaan tosi pitkäaikaisia käsivaivoja, joiden kanssa nykyään kyllä pärjään, kunhan kuuntelen mitä käsi sanoo. Kaiken tarpeellisen saan kirjoitettua, ja se on hyvä se.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit